Fördelar med factoring

Funderar du på att börja med factoring? Det är något som många företagare säkert har hört talas om, men kanske inget man har någon större koll på. I korthet kan factoring beskrivas som en samlingsterm för fakturaköp och fakturabelåning. Det används ofta av snabbt växande företag som behöver bättre likviditet i företaget. Istället för att ha pengarna låsta i fakturor, så är de fria att investeras i det som ska investeras i. Det är kanske också den främst fördelen med factoring överlag. Läs mer om detta nedan.

Pengarna är fria att investeras

Om ni har ett snabbt växande företag med ett högt fakturaflöde, så kan factoring passa bra. En snabbt växande verksamhet har ofta ett stort investeringsbehov i vad det nu än må vara. Det kan ta lång tid innan en faktura betalas. Även om de i vanliga fall inte bör ta mer än max ett par veckor, så kan det ta allt mellan 10 och 120 dagar innan pengarna ligger på ert konto. Att ha pengarna, eller delar av pengarna, låsta under den här tiden kan utgöra en reell broms för bolagets tillväxt. Factoring´kostar förvisso – men möjligheten att ha fria pengar att investera kan betala tillbaka sig, med råge.

Normalt får du pengar tämligen omedelbart när du säljer eller belånar en faktura, men exakt hur lång tid det tar kan variera mellan olika banker och finansbolag.

Du tar inga risker

När du köper factoring hos en bank eller annat finansbolag är det de som står för risken. Det innebär att det är de som gör en kreditkoll och en manuell bedömning av kundens förmåga att betala det totala fakturabeloppet. För en mindre verksamhet blir det betydligt mer kännbart att ta dessa risker.

Finansbolagen och deras bedömare har dessutom normalt god erfarenhet av att göra manuella bedömningar av de mjuka faktorerna. Det här slipper du helt och hållet att tänka på när du använder factoring. De minimala riskerna gäller vid factoring utan regress, inte med.

Trygghet vid export

Ska du börja exportera? I sådana fall kan det kännas särskilt tryggt att använda factoring. Att sälja varor eller tjänster kan, särskilt till en början, kännas lite osäkert. Samtidigt kan det vara en möjlighet att växa företaget, som man säkerligen inte vill stå över. När man går in i en ny marknad krävs efterforskningar för att veta hur man ska bete sig kring kreditkoll och att bedöma de mjuka faktorerna. Ett finansbolag som säljer factoring bör ha desto mer erfarenhet av detta.