Borgerlig begravning kan utformas mycket fritt men omfattas självklart av samma lagar som andra begravningar. En orsak att välja denna begravning är att man inte har någon tro eller att man inte uppskattar de ritualer som ingår i en kyrklig begravning.
Kan väljas av alla
Det spelar ingen roll om man är troende och med i Svenska kyrkan, eller annat samfund, eller om man inte har någon tro alls. Borgerlig begravning kan väljas oavsett tillhörighet. En svensk större begravningsbyrå anger att det är ungefär 10 % som väljer denna form. Även om inte 90 % är troende så ser många trygghet i den struktur som kyrklig begravning innebär.
Utan religiösa symboler – eller med
En orsak att välja borgerlig begravning är att undvika samtliga religiösa symboler, sånger och böner. Men det finns i princip inte någon motsägelsefullhet mellan denna begravningsform och religiösa inslag. Genom att välja borgligt får man utforma ceremonin exakt som man vill. Därmed kan man i princip välja att ha tydliga religiösa inslag – men då kanske kyrklig begravning ändå väljs från början. Vad som är bäst bör man diskutera med sin begravningsbyrå då de kan se på helheten utifrån kundens önskemål.
Kan hållas var som helst
Vill ni hålla en begravningsceremoni i hemmet, vid havet eller i skogen? Det kan låta som en ovanlig önskan men den byrå som används kan i de flesta fall hitta lösningar. I och med att alternativa begravningsformer växer blir det även allt vanligare med att exempelvis sprida askan i havet (sjöbegravning) och andra alternativ för begravningsbyråer stockholm. Det visar sig även i utbudet av tjänster. En begravningsbyrå som både finns i Stockholm och Göteborg listar över 15 olika begravningsprocesser. Detta med allt från buddistisk begravning till just sjöbegravning.
Kan hållas av alla
Det finns inget lagkrav eller regler som avgör vem som får hålla i en begravning. Det kan vara en vän, en präst eller grävmaskinist… Däremot finns självklart fördel i att personen känner sig trygg i sin roll och att man håller respekt för både den avlidne och dess anhöriga.
Alla har även rätten att välja borgerlig begravning. Det finns ingen begränsning eller krav som måste vara uppfyllda.
Du betalar allt själv
Oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte så har du rätten att använda deras lokaler. Detta eftersom detta ska täckas av den begravningsavgift som alla betalar via skattsedeln. Det är alltså inte något man slutar betala även om man går ur Svenska Kyrkan.
Däremot är detta relativt lite i förhållande till vad en begravning kostar. Att få hjälp av en begravningsbyrå kan kosta 15–20 000 kr. Sedan tillkommer kostnader som kista, catering och lokaler. Även här är det bra att prata med sin begravningsbyrå i förväg för att få en överblick på vad det kommer att kosta.
Planera med begravningsbyrå och andra anhöriga
För vissa anhöriga är det självklart att välja en borgerlig begravning och anpassa denna exakt efter den avlidnes intresse och personlighet. Vissa vill ”ta ut svängarna” medan andra söker ett upplägg som liknar en klassisk begravning. Prata med personal från en begravningsbyrå kring vad som är fördelar och nackdelar. Det självklara är inte alltid självklart när man får se det från flera olika håll.