Lån utan UC

Den svenska lånemarknaden utvecklas allt mer för varje år som går. På senare år har det exempelvis blivit allt vanligare med så kallade lån utan UC. Lånen har flera fördelar jämfört med andra lån, men det finns även saker du bör tänka på innan du ansöker. I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om just lån utan UC.

Vad är lån utan UC?
När du ansöker ett lån begär långivaren alltid en kreditupplysning på dig. För att få en sådan upplysning vänder långivaren sig till ett kreditupplysningsföretag. Det finns flera sådana företag i Sverige och det största kallas för UC eller Upplysningscentralen. Om en långivare samarbetar med UC kallas lånen som erbjuds för lån med UC.

Det finns även lån utan UC. Långivare som erbjuder sådana lån arbetar inte med UC, utan ett annat kreditupplysningsföretag. Oftast handlar det om företag som Creditsafe, Bisnode eller Decidas. Då kallas lånen för lån utan UC.

Varför välja lån utan UC?
Lån utan UC har flera fördelar. Det har främst att göra med hur din kreditvärdighet påverkas av lånen du ansöker om. Om du ansöker om flera lån under en kortare period, exempelvis 6 månader, påverkar det din kreditvärdighet negativt.

Många låneansökningar tyder på att du inte har tillräckligt stark ekonomi att klara dig på din inkomst och tillgångar. Därför ger det en bild av att din ekonomi inte är så bra. Det ser inte bra ut för banker och andra långivare. De blir istället mindre benägna att erbjuda dig lån. Skulle du vilja ansöka om ett bolån eller billån kan det därför resultera i att du måste vänta, eftersom banken säger nej.

Samtidigt är det inte alla kreditupplysningar som påverkar kreditvärdigheten negativt. Det är endast upplysningarna via UC som ställer till det, eftersom UC gör dem synliga för alla långivare i landet. Andra företag, exempelvis Bisnode, Creditsafe och Decidas, håller dem mer privata. Därför påverkas inte kreditvärdigheten i samma utsträckning när du väljer lån utan UC.

Hur fungerar lån utan UC?
Lån utan UC fungerar som andra privatlån. Många gånger är de snabblån, vilket innebär att de i regel uppgår till som mest 50 000 kronor. Precis som vid andra lån ansöker du genom att gå in på långivarens hemsida. Där fyller du i ett formulär och signerar med BankID när du skickar in det.

Lånebeskedet kommer ofta så snart du skickat in din ansökan. Då kan du se svaret på skärmen, eller få besked via sms eller e-post. Om din ansökan beviljas betalas lånet ut kort därefter.

Vem bör välja lån utan UC?
Egentligen kan vem som helst vinna på att välja lån utan UC. Den som har mest att vinna på lånen är den som har låg kreditvärdighet. Om du har låg inkomst, en betalningsanmärkning eller av andra anledningar lite svagare ekonomi kan lånen vara särskilt bra för dig. Genom att välja dem minskar du risken att sänka din kreditvärdighet ännu mer.

Finns det nackdelar med lån utan UC?
Det finns inga större nackdelar med lån utan UC. Vad man bör tänka på är att lån utan UC ofta är mindre lån. Om du söker ett lån på exempelvis 100 000 kronor eller mer blir det svårt att hitta alternativ utan UC.

Ibland kan lån utan UC även ha högre ränta än andra lån. Det är dock relativt, eftersom räntan nästan alltid sätts individuellt. Det innebär att den sätts beroende på hur just din kreditvärdighet ser ut. Om du har god ekonomi behöver du därför inte oroa dig för särskilt höga räntor, även om du väljer lån utan UC.