Snabblån vs. vanliga banklån – vad är skillnaden?

De flesta behöver någon gång i livet ta ett lån. Vare sig lånet tas för att köpa en bil, renovera hemmet eller helt enkelt för att få ekonomin att gå ihop så finns det många olika typer av lån att välja bland. Två vanliga alternativ är så kallade snabblån direkt och vanliga banklån, men vad är egentligen skillnaden mellan dem?

Snabblån och banklån
Ett snabblån är en slags lån som för det mesta erbjuds av mindre kreditinstitut eller långivare online. Det är lån som ofta har hög ränta och kort återbetalningstid. De är avsedda att användas vid tillfälliga ekonomiska svårigheter. Ansökningsprocesserna går vanligtvis snabbt och utbetalningen av lånet kan i många fall ske bara några timmar efter att din ansökan godkänts.

Vad som går att kalla för ett vanligt banklån är ePengar snabbttt lån som erbjuds av traditionella banker eller kreditinstitut. För dessa är räntorna lägre än för snabblån, liksom att återbetalningstiderna är längre. Den här typen av lån kan vara större och användas för till exempel bilköp eller renoveringar. Ansökningsprocessen är i de flesta fall mer omfattande och innefattar kreditkontroll och kan också innebära att du behöver säkerhet för lånet.

Skillnaderna mellan snabblån och vanliga banklån
Ränta och avgifter
En av de största skillnaderna mellan snabb- och banklån är alltså de räntor och avgifter som förknippas med respektive typ av lån. Räntan och avgifterna är vanligtvis mycket högre för snabblån än för banklån. Detta beror på att riskerna är högre för lån som ges utan säkerhet eller utan kreditkontroller. Om du behöver ta ett snabblån är det därför mycket viktigt att du läser igenom lånevillkoren noga.

Ansökningsprocessen
En annan sak som skiljer sig mellan banklån och snabblån är ansökningsprocessen. Den är i de flesta fall mycket enklare och snabbare för ett snabblån. I många fall ansöker du via ett formulär på nätet, dessa tar i regel inte mer än några minuter att fylla i. Banklån kräver oftast mer dokumentation och kan ta flera dagar eller veckor att få godkända.

Säkerhet
Ett annat viktigt område där snabblån och vanliga banklån skiljer sig åt är när det gäller säkerhet, eller vad du lämnar som garanti för att lånet kommer betalas tillbaka. Traditionella banklån kräver ofta att du har någon form av säkerhet, till exempel en bostad eller bil, för att godkännas för ett lån. Detta innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet enligt överenskommelse, kan banken ta säkerheten som betalning för lånet.

Å andra sidan kräver snabblån vanligtvis ingen säkerhet för att godkännas för ett lån. Detta gör dem till ett mer attraktivt alternativ om du inte har någon säkerhet att lämna som garanti. Men det betyder också att snabblåneföretagen löper en större risk eftersom de inte har någon säkerhet att ta tillbaka om du inte kan betala tillbaka lånet.

Vilken typ av lån ska du välja?
Om du har möjligheten är ett banklån det bättre och billigare alternativet. Det beror förstås på vad det är för typ av ekonomisk situation du står inför. Om du inte har möjlighet att ta ett vanligt banklån kan ett snabblån vara en rimlig lösning på den ekonomiska situation du står inför.